به گزارش سایپا تهران شیرعلی نیا به نقل از تجارتنیوز، شورای رقابت بار دیگر در آستانه حذف از پروسه قیمتگذاری خودرو قرار گرفته است و اینبار نیز وزارت صمت و دولت، این پروژه را دنبال میکنند. در این زمینه روز گذشته برخی منابع غیررسمی از احتمال حذف شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو خبر دادند.
شورای رقابت که بهمن ۹۱ با تصمیم دولت به قیمتگذاری خودروهای داخلی ورود کرد، پیشتر نیز یکبار از این نهاد در این بخش سلب اختیار شد، اما پس از حدودا ۱۹ ماه بازگشت و اختیار تعیین قیمت را به دست گرفت. حالا آن طور که منابع غیررسمی میگویند، پروژه حذف شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو دوباره کلید خورده و وزارت صمت و دولت قصد دارند با کنار گذاشتن این شورا، قیمتگذاری در صنعت خودرو را به انحصار کامل خود در بیاورند.
حذف شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو در شهریور ۹۷، با تصمیم شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا اتفاق افتاد و حالا نیز ممکن است این شورا بار دیگر چنین تصمیمی را اتخاذ کند. البته یک راه دیگر نیز برای کنار گذاشتن شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو وجود دارد و آن، بیرون کشیدن نام خودرو از لیست کالاهای انحصاری است.
اگر فرض را بر این بگذاریم که دولت و وزارت صمت بر سر حذف شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو هماهنگ باشند، پیش بردن این پروژه از مسیر شورای اقتصاد شدنی است. از سوی دیگر اما سناریوی آزادسازی قیمت نیز همچنان محتمل است.
شواهد حذف شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو
حذف شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو اما شواهدی دارد که احتمال وقوع آن را بالا میبرد. اصلیترین شاهد این ماجرا، مانور مسئولان وزارت صمت روی مساله قیمت خودرو است.
وزیر صمت اخیرا تاکید کرده که با توجه به اجرای طرحهای مختلف، قیمت خودرو به سمت کاهشی شدن خواهد رفت و این اتفاق در پایان همین سال رخ میدهد. هرچند رضا فاطمیامین دقیقا نگفته منظورش از کاهش قیمت، کارخانه است یا بازار، اما به نظر میرسد اجرای برنامههای صمت در حوزه قیمت، مستلزم کنار گذاشتن شورای رقابت و به دست گرفتن افسار قیمتگذاری است.
در کنار وزیر صمت، معاونان وی نیز طی یکی، دو هفته گذشته به نوعی صحبت از تغییر قیمت و لزوم تعویض مسیر قیمتگذاری به میان آوردهاند.
چندی پیش محسن صالحینیا، رئیس هیاتعامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران اعلام کرد وزارت صمت از بانک مرکزی خواسته تا تورم بخشی خودرو را اعلام کند.
وی همچنین تاکید کرد که قیمت جدید خودروهای داخلی به زودی اعلام خواهد شد. هرچند صالحینیا ۲۴ ساعت بعد اظهاراتش را تکذیب و بر تعیین قیمت خودرو توسط شورای رقابت تاکید کرد، با این حال به نظر میرسد وی ناخواسته به نوعی خبر حذف احتمالی شورای رقابت از پروسه قیمتگذاری خودرو را اطلاعرسانی کرده بود.
در صحبتهای اولیه و تکذیبیه وی دو نکته وجود دارد که نشان از برنامهریزی برای کنار گذاشتن شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو دارد. نخست اینکه صالحینیا اعلام کرد وزارت صمت نرخ تورم بخشی را از بانک مرکزی درخواست کرده است. این در حالی است که همواره شورای رقابت این نرخ را از بانک مرکزی میگیرد و با توجه به آن، قیمت خودروهای داخلی را تعیین میکند.
از طرفی، صالحینیا در حالی صحبت از درخواست وزارت صمت از بانک مرکزی برای اعلام نرخ تورم بخشی میکند که شورای رقابت به دلیل اتمام دوره دوم خود، قانونا امکان تعیین قیمت خودروهای داخلی را ندارد، بنابراین نرخ تورم بخشی به کارش نمیآید و باید تا انتخاب اعضا و رئیس جدید صبر کند.
نکته دیگری نیز در تکذیبیه صالحینیا وجود دارد، چه آنکه وی تاکید میکند همچنان شورای رقابت مسوول قیمتگذاری خودرو است. به عبارت بهتر، تاکید صالحینیا بر تعیین قیمت خودرو توسط شورای رقابت، به نوعی میتواند تلاش برای پنهان نگه داشتن برنامه دولت برای حذف این شورا از پروسه قیمتگذاری خودرو باشد.
در کنار اینها اما یک نشانه دیگر را نیز میتوان برای حذف شورای رقابت از پروسه قیمتگذاری خودرو در نظر گرفت و آن، تعلل در انتصاب اعضا و رئیس جدید شورای رقابت است.